Zázvor je především v čínské medicíně na první příčce řebříčku léčivých rostlin. V Číně se zázvor používá již více jak dva tisíce let k léčení rozličných chorob. Zázvor je také hlavní rostlinou v Ajurvédské medicíně, jež vychází z tradičního indického léčitelství. Do Evropy byla tato rostlina i se svým zázračným oddenkem dovezena kočovnými arabskými obchodníky. Později, v průběhu středověku, se stal zázvor jedním z nejpoužívanějších koření, stejně jako černý pepř. Dnes je zázvor rozšířený po celém světě, a to nejenom v kulinářském umění, ale také v přírodní medicíně. Ze zázvoru se zpracovává dužnatý oddenek, který se dá využívat jak čerstvý, tak i sušený. Je vhodný k:
· nakládání
· kandování
· přípravě čaje
· přípravě šťávy
· používá se na sirupy
· jako zázvorové pivo
Zázvor jako lék
Oddenky zázvoru jsou od starověku považovány za lék na veliké množství nemocí. Zázvor je především:
· obrovským zdrojem energie
· povzbuzuje naši mysl
· působí preventivně proti chřipce a nachlazení
· má protirakovinné účinky
· prohřívá organismus
· zlepšuje krevní oběh
· posiluje imunitu
· zlepšuje prokrvení rukou a nohou
· je silný antioxidant
· je účinný proti zimnici, horečce a podporuje pocení
· léčí žaludeční nevolnosti všeho druhu
· tlumí bolest i záněty
· působí proti migrénám a bolestem hlavy
· pomáhá zklidňovat namožené svaly a bolavé klouby
· je účinný při menstruačních bolestech
· vhodný k relaxačním koupelím
· snižuje krevní tlak i riziko mrtvice
· působí proti ucpávání tepen
· snižují hladinu cholesterolu v krvi
· zabraňuje tvorbě krevních sraženin
Příprava zázvoru na čaj
Ze zázvoru se dá připravit vynikající léčivý čaj. Zázvor pokrájíme na malé kousky nebo ho nastrouháme nahrubo. Dvě až tři lžičky zázvoru dáme do čajové konvice, zalijeme vroucí vodou a necháme pár minut vylouhovat. Po vychladnutí zázvorového čaje je možné přidat šťávu z poloviny citrónu a dosladit medem.
Zázvor v sobě obsahuje především:
· Chrom
· Hořčík
· Zinek